18
Sh, N
2975 New Articles

Katrahura e drejtshkrimit, rrjetet sociale masaker gjuhesore.

SOCIALE
Typography

Eshte  e qarte qe shqiptaret kane mungesa te theksuar sa i takon drejtshkrimit. Nje fakt i tille pranohet nga studiuesi Zija Vukaj i cili thote se fillesa e problemit qe ne mbartim sot eshte sistemi arsimor , i cili akoma nuk ka dale nga tranzicioni.

 Por problemi nuk i perket vetem shtresave te paarsimuara te shoqerise. Funksionare te larte dhe zyrtare ne administrate kane probleme me drejtshkrimin. Mjafton te veresh njoftimet apo dokumentat administrative dhe konstaton se gjuha shqipe shkelet me dy kembe.

 

Ndersa rrjetet sociale jane ato qe vene me ne dukje kete baterdi te keqshkruarit shqip. Studiuesi zija vukaj pranon se jane pikerisht keto rrjete sociale te cilat po shperfaqin realitetin e trishte. Ai madje shton se analfabetet jane ato te cilet kane me shume neps per te shkruar duke bere qe masat te pervetesojne antivlera. 

 

 

 

Fakti qe shqiptaret nuk dine te shkruajne lidhet me nje faktor shume i rendesishem sic eshte ai i leximit te librave shqip. Normalisht, nje person qe lexon shume si romane, revista, gazeta etj. gjithashtu ai mund te pasuroje njohurine ne gjuhen shqipe, nese keta te fundit jane shkruar duke respektuar rregullat e gjuhes.